Hoe lang duurt de eerste indruk?

Die duurt dus helemaal niet lang. Na een eerste handdruk heeft je gesprekspartner al besloten wat voor type jij bent. Geheel op basis van intuïtie. Tijdens het verdere verloop van het gesprek is je gesprekspartner vooral gespitst op tekenen die bevestigen dat die eerste indruk inderdaad klopt. Ingewikkelde materie. Want de indruk die je maakt zegt niets over je geschiktheid als ‘de ideale kandidaat voor de baan’. En het zegt helaas ook weinig over hoe iemand functioneert binnen het bestaande team. Charme en sociale vaardigheid zorgen voor een makkelijk gesprek, maar leiden af van waar het werkelijk om gaat: hoe functioneert deze persoon op de werkvloer? Je aanstaande werkgever moet zijn oordeel toch érgens op baseren en het vergt nogal wat zelfkennis om je te realiseren dat je niet altijd goed zit met zo’n eerste indruk.

Presenteer jezelf zoals je bent

Daarom kan het geen kwaad om aandacht te besteden aan je presentatie. Doe het niet om ‘zelfverzekerd’ over te komen, doe het om ‘als jezelf’ te kunnen solliciteren. Zonder valse bescheidenheid. Voor mij hielp het om mijn lef te tonen bij het sturen van een originele sollicitatie. Want dat is natuurlijk de áller-allereerste indruk… waarmee je de uitnodiging om op gesprek te mogen komen hebt binnengesleept!

Doe jezelf niet te kort!

David Plaut breekt in dit blog een lans voor de onzekere sollicitant. Dat spreekt mij aan, want ik schaar mijzelf ook tot de sollicitant die niet blakend van zelfvertrouwen zo’n gesprek in gaat. En herken mezelf wel in de positieve dingen die hij in zijn blog opsomt over de onzekere sollicitant. Tegelijkertijd heb ik geleerd dat ik mezelf ermee tekort doe. Het is mooi dat David Plaut er een stuk aan wijdt, maar je kunt niet verwachten dat een aanstaande werkgever zo ver door denkt. Als iemand zich tijdens dezelfde sollicitatieronde presenteert met een houding als: ‘Ik los alles voor je op’, vlak na jou als de twijfel uitstralende, ‘Ik hoop dat ik het aan kan’ sollicitant – welke van de twee zou jij aannemen?

2017-05-17T23:54:09+00:00 16 mei 2017|Tags: , |0 Reacties

Geef een reactie

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Meer tips?

Schrijf je in om gratis het e-book met 8 tips om op een originele manier te solliciteren in je mailbox te ontvangen!
Schrijf je in!

Blogs uit het archief