Just another Blue Monday

Wat is een beter onderwerp voor een blog over algehele somberte op een dag als vandaag, op Blue Monday? Als je er gevoelig voor bent is het vandaag namelijk geen gewone maandag… maar een ‘zie-je-wel-het-is-Blue-Monday-dag’.

Inderdaad, sommige mensen hebben van nature een wat negatieve inslag. En ik vrees dat ik mezelf ook onder die groep mag scharen. Natuurlijk weet je best: piekeren is zonde van je tijd. Het is niet constructief en lost niks op. Zelfs als je leven compleet in de soep is gelopen, zijn er redenen te bedenken om het minder zwaar in te zien. De kunst is om die redenen te wíllen zien. Waar je je aandacht op richt, dat groeit…

Tijdens zo’n sollicitatieperiode kan het je soms zomaar overvallen: ‘O nee, het gaat me nooit meer lukken om iets te vinden wat bij me past’… Of als je in een baan zit die niet meer bevalt: ‘O nee, ik kom hier nooit meer weg!’. Stiekem voelen slecht nieuws krantenkoppen over de recessie een beetje geruststellend. Het is ook wel logisch, want het is een moeilijke tijd. Jij kunt er niks aan doen, je hoeft er niks mee. Het is crisis. Je bent te oud, te hoog opgeleid, te vastgeroest. Of je hebt juist te weinig ervaring, etctera etcetera.

Natuurlijk mag je je best een keer rot voelen en lief zijn voor jezelf. Als je je er maar van bewust bent dat je het jezelf toestaat. En dat je er niet in blijft hangen. Bepaal zelf wanneer het genoeg is, zorg dat je de regie houdt over je gemoedstoestand. Je leven heb je niet in de hand, maar je hebt wel altijd zelf de keus of je er je gemoedstoestand door laat beïnvloeden.

Hieronder volgen wat tips om je daarmee op weg te helpen. De meeste tips heb ik ook weer gekregen, omdat ik er ook wat harder voor moet werken om de dingen positief te zien:

Schrijf elke ochtend een paar dingen op waar je de dag ervoor een geluksgevoel van kreeg
Ik vond die nog best lastig, maar het helpt om klein te denken. Jij had nog net de laatste kokosmelk in het schap, zodat je toch dat curry-recept kan maken waar je zo’n zin in had. Iemand waar je weinig contact mee hebt heeft aan je gedacht en stuurt een vacature door. Je geniet van zo’n spannende serie op Netflix… wat fijn dat er nog drie afleveringen in het verschiet liggen!

Laat de dag niet over je heen komen
Zorg voor structuur. Maak blokken en wissel af… huishouden met regeltelefoontjes en het schrijven van een brief. Plan bewust wat leuke momenten, even naar buiten voor boodschappen, rustig zitten met een broodje en een tijdschrift. Maar zet ook een klusje op je to-do list waar je al wekenlang tegenaan hikt. Ik weet niet wat jouw ervaring is, maar ik voel me op een vreemde manier verlicht als ik klusjes heb afgehandeld die er al te lang lagen. Klusjes zonder deadline zijn het gevaarlijkst, maar geven het beste gevoel als je ze uiteindelijk bij de kraag hebt gepakt!

Ga hardlopen
Of doe een sport die je leuker vindt, maar doe iets! Ik kies zelf voor hardlopen omdat dat zo makkelijk op jouw moment kan en omdat je efficiënt kunt starten zodra je de deur uitstapt. Maar als jij een groeps-les yoga kunt inplannen in jouw dagindeling geeft dat op een andere manier weer energie.

Besteed aandacht aan je uiterlijke zelf
Niet iedereen heeft last van deze valkuil, maar de oplettende voorbijganger ziet aan mij echt wel of ik goed in m’n vel zit of niet. Terwijl ik ook gemerkt heb dat als ik me ertoe zet om wat werk te maken van mijn uiterlijke verzorging… dat ook meer doet met mijn gemoedstoestand. Eigenlijk geldt dat voor alle opdrachten, de positiviteit versterkt elkaar. En wie weet kom je ooit wel op een punt dat je er niets voor hoeft te doen!

Experimenteer er eens mee en merk dat het werkt. Zo verbaas ik me er over dat mensen mij bij de bushalte aanspreken voor een praatje op een moment dat ik me blij voel. Hoe ze dat weten? Nou niet, ik ben zelf toegankelijker, minder in mezelf gekeerd. Je eigen gemoedstoestand werkt door in alles. Op zulke momenten kun je bergen verzetten! Juist dat soort momenten kun je goed gebruiken tijdens de sollicitatieprocedure. Je zit goed in je vel en je voelt je zeker over de aanpak van je sollicitaties. Dan is het een kwestie van tijd voor je goed op je plek komt!

2017-02-24T22:36:10+00:00 16 januari 2017|Tags: , , |0 Reacties

Geef een reactie

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Meer tips?

Schrijf je in om gratis het e-book met 8 tips om op een originele manier te solliciteren in je mailbox te ontvangen!
Schrijf je in!

Blogs uit het archief