Waardevol voor een werkgever: de open sollicitatie

Een open sollicitatie is een waardevol voorstel op de juiste tijd op de juiste plek… en maar zien hoe het balletje rolt. Het kan verrassend uitpakken. Ik ben zelf absoluut voor open solliciteren, al was het maar om concurrentie die de vacaturesites afstruinen te ontlopen. Het is iets waard om rustig met een werkgever aan tafel te kunnen zitten, zonder de wetenschap in je achterhoofd dat er na jou nog zes mensen worden uitgenodigd. Als je al geselecteerd wordt uit die stapel eveneens enthousiaste sollicitanten.

Ga op onderzoek uit

De meeste kans maak je bij middelgrote bedrijven. Grote bedrijven waar iedereen aan denkt krijgen regelmatig verzoeken, dus kies vooral bedrijven die minder voor de hand liggen. En dat kan goed met internet. Struin bedrijventerreinen af – wat zit er allemaal? Pluis de sites uit… wat lijkt je leuk? Heb je toevallig contacten bij LinkedIn die je zouden kunnen introduceren? Je hoeft niet meteen naar een baan te vragen, bied jezelf aan (denk vanuit de ander) als probleemoplosser. Interesse in het vakgebied, een vrijblijvend gesprek… wees inventief in hoe je jezelf inzet. En waarmee. Vooraf een brief sturen (een originele natuurlijk) geeft je in ieder geval de mogelijkheid om naar te verwijzen als je geen reactie ontvangt. De ontvanger vraagt niet om jouw initiatief, dus het is goed mogelijk dat je geen reactie krijgt. Neem het niet persoonlijk, waarom zou je?

Val op in de map ‘bewaarde sollicitaties’

Bedenk je vooral dit: stel, ik ben verantwoordelijk voor het aannemen van personeel. Wat zou ik doen als ik een sollicitatie binnen zou krijgen van iemand die zich echt in mijn bedrijf heeft verdiept? Iemand die dus duidelijk niet met hagel schiet en mijn bedrijf heeft uitgekozen? Iemand die zich kwetsbaar opstelt (want afwijzing is wel reëel als het een open sollicitatie betreft) en dan toch de moeite neemt om me iets persoonlijks te sturen? Ik zou daar wel van onder de indruk zijn. Ik zou me afvragen of ik die gemotiveerde en originele sollicitant – die ik zomaar in mijn schoot geworpen krijg – iets te bieden heb. En als je dan toch gefiled wordt onder het tabje ‘wellicht waardevol voor de toekomst’ omdat er nu geen vacatures open staan, dan maar liever met iets bijzonders wat nog lang blijft heugen.

 

2017-05-01T17:31:33+00:00 9 december 2016|Tags: , , , |0 Reacties

Geef een reactie

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Meer tips?

Schrijf je in om gratis het e-book met 8 tips om op een originele manier te solliciteren in je mailbox te ontvangen!
Schrijf je in!

Blogs uit het archief