Werkzoekende vindt zijn vacatures steeds vaker op Facebook

Als je als werkzoekende naar vacatures zoekt… wáár doe je dat dan? Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Als we De Telegraaf mogen geloven, dan zoeken we vooral bij:

  1. Indeed
  2. LinkedIn
  3. Nationale Vacaturebank
  4. Facebook

LinkedIn is natuurlijk ‘het zakelijk online netwerk’. Het is een must om daar een profiel te hebben. Ondanks dat de LinkedIn-populariteit dalende is, denk je als werkzoekende toch als eerste aan LinkedIn. Maar ik vind er persoonlijk een onsympathieke sfeer hangen. Ik weet niet waarom ik dat zo ervaar, waarschijnlijk omdat het teveel gaat over hoe je jezelf hoort te presenteren. Het is de bedoeling dat jezelf zichtbaar maakt binnen je netwerk door te reageren op lopende discussies of een eigen schrijfsel te delen. Hoewel ik heel veel leerzame artikelen heb gevonden, zitten er ook veel bijdragen tussen die me te duidelijk zijn geschreven met ‘zichtbaar worden’ als insteek, dus lang niet altijd waardevol voor een lezer.

Verzamelsites niet up-to-date

Wat ik veel als klacht hoor, is dat de vacature verzamelsites zoals Indeed, Nationale Vacaturebank en Werk.nl vaak niet up-to-date zijn. Soms blijkt een vacature al weken ouder te zijn, als je doorklikt naar de originele site. Niet fijn wanneer je je realiseert dat snel reageren in je voordeel kan werken. Ook omdat er wel eens voor wordt gekozen om een vacature voortijdig van de site te halen, vanwege de grote hoeveelheid reacties. De vacature blijft dan nog wel een tijdje rondwaren op verzamelsites…

Facebook wint terrein

Het verrast me niet dat de populariteit van Facebook groeiende is. Dat is op de een of andere manier toch wat persoonlijker en laagdrempeliger. Facebook schijnt vooral succes te hebben bij mbo-geschoolde vrouwen, dus wellicht behoor ik gewoon tot die doelgroep. Het kan sowieso geen kwaad om ook op Facebook bedrijven ‘leuk te vinden’ en lid te worden van groepen. Aan de andere kant vind ik steeds vaker ongevraagde ‘voorgestelde berichten’ in mijn tijdlijn. Er wordt dus steviger geadverteerd, niet alleen met (gerichte) vacatures. Ook lastig: in hoeverre ziet je naaste omgeving waar jij op reageert? Tegelijkertijd hoor ik in diezelfde naaste omgeving ook steeds vaker dat mensen social-media moe worden. Maar de combinatie met je persoonlijke naaste omgeving, is nou net de kracht van Facebook. Ik ben dus benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen!

2017-05-01T16:37:33+00:00 30 maart 2017|Tags: , |0 Reacties

Geef een reactie

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Meer tips?

Schrijf je in om gratis het e-book met 8 tips om op een originele manier te solliciteren in je mailbox te ontvangen!
Schrijf je in!

Blogs uit het archief